Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

După trei ediţii organizate în prezenţa publicului, în săli de cinema şi spaţii alternative din Bucureşti şi Cluj-Napoca, toate evenimentele şi proiecţiile GreenTech Film Festival din 2020 au fost desfăşurate în totalitate în mediul online. GreenTech Film Festival a devenit astfel un festival online adresat publicului din România interesat de adoptarea unui stil de viaţă sustenabil, cu grijă faţă de mediu, şi preocupat de tehnologiile verzi actuale. Ecranul şi scena festivalului au fost de această dată site-ul şi pagina de Facebook greentechfilmfestival.ro şi platforma eventbook.ro, care au găzduit în perioada 16-22 noiembrie evenimente transmise LIVE şi proiecţii de film.

colaj gtff

GreenTech Film Festival este un concept lansat de Media Image Factory, agenție specializată în dezvoltarea proiectelor și inițiativelor cu impact social, iar această ediţie specială a fost organizată împreună cu Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Norvegiei la Bucureşti, Ambasada Finlandei la Bucureşti, Ambasada Danemarcei la Bucureşti, Institutul de Film Norvegian, Asociaţia Alucro, Every Can Counts România, Organizaţia ECOTIC, Asociaţia SNRB, Cooperativa de Energie, România Sălbatică, Ştiinţă & Tehnică.

Desfăşurate cu mesajul #gtff4you, evenimentele celei de-a patra ediţii a GreenTech Film Festival au abordat teme precum biodiversitatea din România, energia regenerabilă, tehnologie si inovaţie pentru combaterea schimbărilor climatice.

To Teach a Bird to Fly

Ediţia online a debutat cu premiera documentarului To Teach a Bird to Fly, prezentat cu sprijinul Ambasadei Finlandei la Bucureşti, un film care explorează dispariția păsărilor și schimbările climatice printr-o poveste fictivă din viitor. Totodată, în ziua deschiderii a putut fi urmărit filmul Blue Heart, realizat de Patagonia, care documentează lupta pentru protejarea ultimelor râuri sălbatice ale Europei.

Primul eveniment online transmis LIVE a abordat importanța cunoașterii biodiversității din ţara noastră, alături de invitaţi speciali: Dan Dinu, fotograf şi iniţiator România Sălbatică, Cosmin Dumitrache – videograf România Sălbatică, Tiberiu Chiricheș - Director Executiv ProPark - Fundația pentru Arii protejate şi Elena Gaspar-Ion - Preşedinte SNRB. În premieră, reprezentanţii celui mai mare proiect de fotografie dedicat naturii din țara noastră au prezentat primul teaser al filmului documentar România Sălbatică, ce încununează munca desfășurată pe parcursul a mai bine de 10 ani de proiect, în care echipa a adunat sute de imagini din ariile protejate importante ale României. Teaserul poate fi urmărit acum pe site-ul proiectului.

romania salbatica 1

Tema biodiversităţii s-a regăsit şi în proiecţia documentarului Parcurile Americane, o călătorie realizată de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache prin unele dintre cele mai cunoscute parcuri naționale americane și rezervații mici, dar interesante, cu scopul de arăta cum este protejată natura aici și ce avem noi de învățat de la cei care au inventat acest concept.

Prin intermediul parteneriatului cu Ambasada Danemarcei în România, GreenTech Film Festival a oferit acces la o serie de filme scurte despre modelul danez pentru combaterea schimbărilor climatice – de la folosirea apei, eficienţă energetică, agricultură ecologică, la gestionarea deşeurilor, clădiri verzi şi un stil de viaţă care îi face pe danezi să fie în topul celor mai fericiţi europeni. Filmele sunt disponibile în continuare pe canalul de YouTube al festivalului.

denmark2

De la modelul danez bazat pe energie regenerabilă, GreenTech Film Festival a pus în discuţie democratizarea pieţei de energie în România şi modele de business în sectorul energiei regenerabile, prin intermediului unui eveniment online transmis LIVE şi organizat alături de reprezentanţii start-up-ului Cooperativa de Energie. Ce face o cooperativă de energie, prin ce se deosebeşte Cooperativa de Energie de furnizorii clasici de electricitate, dar şi cum putem face tranziţia către o sursă de energie verde în totalitate sau cum putem deveni membri cooperatori – toate răspunsurile au fost prezentate de invitaţii evenimentului Dinu Drog, Andrei Bucur și Adrian Munteanu - membri fondatori Cooperativa de Energie. Înregistrarea video a discuţiei poate fi umărită pe pagina de Facebook GreenTech Film Festival.

cooperativa 2

Despre rolul tehnologiei şi inovaţiei în combaterea schimbărilor climatice au discutat mai mulţi specialişti din domeniu care au participat la evenimentul online organizat împreună cu Revista Ştiinţă & Tehnică - profesorul Alexandru Mironov, fizicianul şi cercetătorul Cristian Presură, cât şi Cristian Roman, senior editor al revistei „Ştiinţă şi tehnică”, Silviu Gurlui, conferențiar univ. dr. habil. la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Sorin Cebotari, Project manager InfoClima.ro, PhD şi Marie Curie Fellow, GreenEditor - Ştiinţă & Tehnică, Daniel Voinea, doctorand Facultatea de Inginerie Mecanică, Universitatea Transilvania din Braşov, Preşedintele Asociaţiei Tot Mai Verde, Mihaela Dudiţă, Institutul pentru Energie Solară, şi Cătălina Pop. Înregistrarea video a evenimentului poate fi umărită pe pagina de Facebook GreenTech Film Festival.

stiinta si tehnica 2

Despre cum poate inovaţia să contribuie la folosirea eficientă a resurselor a vorbit şi filmul scurt The world’s smartest shower?, parte din proiectul Stories from Sweden, prezentat în cadrul #GreenTechFilmFestival cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti. Materialul video aduce în proiectul inovator lui Mehrdad Mahdjoubi, care a proiectat un duș digital cu buclă închisă care reduce consumul de apă cu 90% și consumul de energie cu 80%. Materialul video poate urmărit şi acum pe contul Vimeo al administraţiei suedeze.

stories from sweden

De la cultura all-you-can-eat, la reducerea emisiilor de CO2 prin sisteme moderne de agricultură şi producţia de carne cultivată în laborator, GreenTech Film Festival a adus în atenţie trei documentare menite să prezinte alternative pentru un stil de viaţă sustenabil. Fiilmul The Rise of Vertical Farming oferă un tur captivant în cadrul unui sistem modern de agricultură, care pare a fi pe punctul de a intra în mainstream. Filmul aduce un omagiu puterii ingeniozităţii şi inspiră speranţe pentru un viitor mai durabil şi mai sănătos. In-vitro Meat este un documentar ce expune producţia de carne cultivată, produsă în laborator prin izolarea celulelor, folosirea AI și a roboților, dar şi beneficiile care pot fi obţinute în urma acceptării acesteia la scară largă, ca alternativă la producția industrială clasica, extrem de poluantă. Artifishal, produs de fondatorul companiei Patagonia, Yvon Chouinard, şi regizat de Josh “Bones” Murphy, urmăreşte impactul crescătoriilor şi al fermelor piscicole asupra rezervelor de somon sălbatic din întreaga lume.

Programul ediţiei online a GreenTech Film Festival a inclus şi o proiecţie dedicată copiilor, animaţia In The Forest of Huckybucky, prezentată cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la Bucureşti.

Platforma GreenTech Film Festival va continua să ofere acces la exemple de bune pratici şi idei care pot ajuta publicul din România să conştientizeze importanţa fiecărei acţiuni asupra mediului.

Parteneri media & ONG: Seneca Anticafe, Ashoka România, Seneca Ecologos, Editura Seneca, Asociaţia Greenitiative, Green Mogo, EcoProvocarea, Harta Reciclării, Recicleta, Kolektiv, Undesigned, Vice, Agerpres, Ziare.com, Business24, GreenReport, Iqads, AARC.ro, Filme-carti.ro, Movie News, Infomediu Europa, PR Wave, Cinefan, Stiri.ONG, Modernism

GTFF4 insta post 1080x1080 nov